Prima pagină » Infecțiile acute de căi respiratorii superioare (IACRS) – abordare fitoterapeutică
Infecțiile ORL sunt afecțiunile căilor respiratorii superioare ce se caracterizează prin inflamația acută sau cronică a segmentelor superioare ale căilor respiratorii: nasul, sinusurile, gâtul și urechile, datorată virusurilor sau / și bacteriilor / fungilor.
Cele mai frecvente infecții din sfera ORL sunt infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare: rinite, adenoidite, faringolaringite, amigdalite, sinuzite și otite.
Infecțiile căilor respiratorii superioare pot fi acute (acestea sunt de cele mai multe ori virale) sau cronice (daca simptomatologia se prelungește în absența tratamentului adecvat, o infecție virala la început se poate complica prin suprainfecție bacteriană iar evoluția se prelungește).
Debutul infecțiilor acute de căi respiratorii superioare este de obicei brusc și se manifestă prin stare de rău, inapetență, strănut, rinoree, febră, frison, tuse, durere de gât, răgușeală, durere de cap, dureri musculare. Tusea este cel mai frecvent simptom al Infecțiilor acute de căi respiratorii superioare. Uneori, infecția se poate extinde către căile respiratorii inferioare: trahee, bronhii, plămâni.
Factorii determinanți pentru infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare sunt virusurile, în peste 80% din cazuri; sursa fiind omul bolnav (contagiozitatea foarte mare se înregistrează în primele 2-3 zile, iar transmiterea se face pe cale aeriană).
Copiii sunt cei mai predispuși la infecțiile respiratorii din 2 motive:
Acest lucru este și bun dar este și rău, în același timp. Rău pentru că cei mici se pot îmbolnăvi iar formele de boala sunt cu atât mai severe cu cât copilul este mai mic și bine pentru că în felul acesta sistemul lor imunitar se maturizează și învață să facă față agresiunilor.
Având în vedere faptul că majoritatea infecțiilor acute de căi respiratorii superioare sunt virale, având în vedere faptul că există numeroase plante și uleiuri esențiale eficiente atât împotrivă virusurilor dar și a bacteriilor, răspunsul este DA!
Copiii sunt cei mai susceptibili la infecțiile ORL, fiind cei mai expuși dar sunt și cei care răspund cel mai bine la fitoterapie.
Copiii mici care frecventează colectivitatea pot prezenta 6-8 episoade de infecții respiratorii într-un an; dacă tratamentul cu extracte din plante este inițiat la debut și urmat riguros, dacă alimentația și hidratarea este corectă, dacă regulile de igienă sunt respectate, există șanse maxime de rezolvare a infecției respiratorii, fară a apela la un antibiotic.
Tratamentul pe bază de plante are în vedere următoarele:
Febra este prima reacție de apărare împotrivă bolii în cazul unui organism cu imunitate bună; temperatura crește pentru ca agresorii (virusuri și bacterii) să fie eliminați. Cea mai fiziologică metodă de a scădea temperatura corpului este prin transpirație folosind:
Ceaiuri cu acțiune sudorifică (conțin plante care favorizează transpirația și scad febra: scoarță de salcie, busuioc, scorțișoară, frunze de rozmarin, isop, mușețel, ghimbir)
Obstrucția nazală poate fi tratată cu succes folosind uleiuri esențiale cu acțiune decongestivă, revigorantă:
Durerea de gât este deseori primul simptom al unei infecții respiratorii.
Tusea este un act reflex produs de iritația mucoaselor cailor respiratorii ce ajută la îndepărtarea secrețiilor din arborele traheo-bronșic, protejând plămânii.
Pentru tusea seacă, iritativă se folosesc extracte de plante cu acțiune antitusivă, emolientă, calmantă:
Pentru tusea productivă se folosesc plante cu acțiune expectorantă:
Rețetă
0-1 an
1-3 ani
3-5 ani
5-7 ani
peste 7 ani
Într-o prima etapă, plantele ameliorează simptomatologia prin acțiunea revigorantă și decongestivă. În același timp, datorită conținutului de uleiuri esențiale asigură și tratament etiologic (uleiurile esențiale de cuișoare, tee-tree, cimbru, rozmarin, busuioc, scorțișoară sunt cunoscute pentru acțiunea antivirală și antibacteriană).
Deci, plantele tratează prin acțiune similară antiviralelor și antibioticelor clasice.
Otita medie este cea mai frecventă patologie pentru care părinții aduc copiii la cabinetul medicului ORL-ist, durerea de ureche fiind simptomul alarmant, asociat deseori cu hipoacuzie, amețeală, în contextul unei infecții respiratorii cu obstrucție nazala și eventual rinoree, tuse, dureri de gât, febră.
Întrucât cheia urechii este nasul, așadar obstrucția nazală este de cele mai multe ori cauza apariției otitei medii, tratamentul se adresează în primul rând nasului având ca scop dezobstrucția nazală și toaletarea secrețiilor – spălături nazale cu ser fiziologic sau apă de mare, inhalații, aerosoli, aromaterapie cu soluții pe bază de uleiuri esențiale cu acțiune decongestivă și revigorantă, administrare pe cale generală de antiinflamatoare și antitermice pe bază de extract de scoarță de salcie și extract de lemn dulce, tratament antiinfecțios pe cale generală cu combinații de uleiuri esențiale cu acțiune antibacteriana naturală -cuișoare, tee-tree, cimbru, tampon intraauricular calmant.
Tratamentul se face timp de 7-10 sau 14 zile în funcție de gravitate și de evoluție.
Dacă nasul este înfundat o perioadă mai mare de timp, apare reacția inflamatorie a mucoasei sinusale cu dureri de cap, sensibilitate facială, presiune facială, sensibilitate crescută la aplecare, dureri de dinți sau de urechi.
Abordarea fitoterapeutică se face prin:
Fitoterapia poate fi folosită în cazurile necomplicate și la debutul afecțiunilor, în asociere cu medicația alopată potențându-i acțiunea sau pentru consolidarea rezultatelor după un tratament alopat.
Pacienții sunt foarte receptivi la recomandarea unui tratament pe bază de plante pentru că fitoterapia este lipsita de efecte adverse, se poate folosi la pacienții cu alergii la antibioticele de sinteză, iar în asociere cu antibioticele clasice le potențează acțiunea și previne dezechilibrarea florei digestive.
Pacienții sunt interesați de natural: de hrana naturală, de tratamente cât mai puțin agresive, cu acțiune cât mai aproape de fiziologia normală, fără efecte adverse, ușor de administrat.
În special pentru copii, părinții sunt interesați de abordarea fitoterapeutică a patologiilor și temporizează cât de mult se poate administrarea medicației de sinteză. Dacă colaborarea cu medicul este bună, dacă părintele este compliant și urmează indicațiile, dacă sunt respectate controalele periodice ale copilului și este urmărit tratamentul atent astfel încât să fie luate măsurile adecvate în funcție de evoluție, rezultatele tratamentului pe bază de plante vor fi pe măsura așteptărilor.
Pentru că, datorită sutelor de substanțe active pe care plantele le conțin, ele pot acționa simultan la nivelul mai multor organe sau țesuturi și asupra mai multor funcții ale organismului. De aceea, medicina naturală este holistică și ea se adresează omului ca întreg.
Email: contact@drionescudaniela.ro
Telefon: 0310051639
Adresa: Bd. Dacia nr. 19, Corp B, București (Piața Romană)
Program:
Luni-vineri: 08:00 – 20:00
Sâmbătă: 09:00 – 18:00
Duminică: 09:00 – 16:00