Instrucțiuni de îngrijire după operația de adenoidectomie și amigdalectomie la copil

1. După operație, copilul poate vărsa roșu maroniu cu firișoare de sânge sau poate saliva ușor sanguinolent.

Este posibilă o minimă sângerare nazală sau din gât.

2. Se va controla temperatura; copilul poate fi subfebril (febră 24-48 ore post-operator: 37,5 – 38 grade). Se pot administra antipiretice de tip paracetamol.

Sub nicio formă nu se administrează aspirină și nu se face baie caldă în cadă timp de 7 zile, pentru a nu favoriza sângerarea.

3. În ziua operației, copilul va primi regim lichidian: ceai, lapte, compot, suc neacidulat (cantitate 1-1,5 l).

Din seara zilei în care a fost operat, copilul poate mânca ușor: lactate, piureuri, alimente care să nu provoace durere la înghițit.

Pentru copilul operat de polipi (vegetații adenoide)

Copilul va putea primi următoarele alimente: supă, piure de cartofi, piure de legume, iaurt, orez cu lapte, pilaf, brânză de vaci cu smântână, măr copt, banană.

Pentru copilul operat de polipi și amigdale sau doar de amigdale

Copilul poate primi numai regim lichidian și o banană pasată, eventual un iaurt mic de la frigider, câteva lingurițe de înghețată simplă (cu efect psihologic, dar și de calmare a durerii, nu se abuzează cu înghețata). Dacă refuză alimentele solide în prima zi, nu se va insista, este suficientă hidratarea.

4. Spitalizarea este de o zi. Va fi dus acasă cu mașina a doua zi.

5. A doua zi după operație se reia treptat alimentația normală. Copilul poate să își aleagă ce dorește să mănânce. Alimentele să nu fie nici foarte reci, nici fierbinți și să nu fie zgrunțuroase (coajă de pâine) sau bucăți prea mari. Timp de 1-2 săptămâni, copilul nu are voie să consume băuturi acidulate.

În cazul în care copilul refuză alimentația, este bine să anunțați medicul curant.

6. Copilul va avea dureri de gât cu iradiere în urechi (mai ales dacă a fost operat de amigdale), în special în zilele 3-4 post-operator. Tratamentul este cu paracetamol și nurofen. Dacă durerile nu cedează, luați legătura cu medicul curant.

7. Copilul stă în casă 2-3 zile, ulterior poate ieși afară 2-3 ore, crescând progresiv perioada în prima săptămână. Nu merge la școală / grădiniță timp de o săptămână în cazul operației de polipi și 10-14 zile în cazul operației de amigdale. Copilul nu pleacă din țară 10-14 zile, nu zboară cu avionul 10-14 zile (14 zile în cazul operației de amigdale), nu merge la piscină sau la mare 10-14 zile post-operator.

Perioada de vindecare este de 2-3 săptămâni; în cazul operației de amigdale, vindecarea durează mai mult.

8. După acest tip de intervenții există un risc crescut de sângerare în primele 7 zile, până la 10-12 zile post-operator, mai mare în cazul amigdalectomiei.

Risc de sângerare 1/200 în a 6-a și a 7-a zi post-operator. În cazul în care copilul scuipă sânge, varsă sanguinolent-maroniu sau prezintă sângerare nazală, luați legătura cu medicul curant și mergeți la spital.

9. Copilul vorbește normal, se spală pe dinți normal din a doua zi post-operator, dar nu face gargară.

10. Se vor administra picături în nas timp de 7 zile. Respirația normală nazală în cazul operației de polipi se reia spontan după 7-10 zile sau prin reeducare (exerciții de respirație cu gura închisă). Este posibil ca în primele zile post-operator copilul operat de polipi să sforăie și să respire zgomotos, datorită secrețiilor faringiene și datorită falselor membrane ce se formează la nivelul operației. Falsele membrane se vor elimina complet în timpul perioadei de vindecare, de 7-10 zile în cazul operației de polipi și de 10-14 zile în cazul operației de amigdale.

Respirația zgomotoasă dispare după 2 săptămâni, iar evaluarea permeabilității foselor nazale se face după o lună post-operator.

11. Gura copilului operat, mai ales în cazul operației de amigdale, va mirosi urât. Nu vă speriați, copilul se va spăla pe dinți normal, iar o alimentație reluată cât mai rapid va duce la dispariția acestui simptom. Dacă părinții se uită în gâtul copilului operat vor vedea niște depozite alb-gri-negricioase. Acestea sunt falsele membrane ce se formează în locul amigdalelor extirpate și se elimină începând cu a 7-a zi post-operator (când este posibilă o sângerare), până la 12-14 zile post-operator, în cazul operației de amigdale.

12. Copilul își reia viața obișnuită, reintră în colectivitate după 8-10 zile în cazul operației de polipi și după 10-14 zile în cazul operației de amigdale.

13. Vindecarea completă se face după 2-3 săptămâni.

14. La control, merge la 7 -10 zile post-operator și ulterior la o lună.