Frenotomia linguală

Frenotomia linguală

Ce este frenotomia linguală? Ce este frenectomia linguală?

FRENOTOMIA linguală este intervenția prin care se secționează frenul lingual scurt și gros, în cazul anchiloglosiei.

FRENECTOMIA linguală este intervenția prin care se îndepărtează frenul lingual, secționând ambele inserții. Este practicată de obicei de chirurgii stomatologi.

Ce este anchiloglosia?

Este o malformație congenitală în care țesutul ce atașează limba de planșeul cavității bucale este anormal de scurt. Aceasta înseamnă că, în funcție de gradul atașării, mișcările limbii pot fi limitate. În termeni populari, anchiloglosia este cunoscută sub denumirea de limbă scurtă, limbă fixată sau limbă legată.

Care sunt simptomele anchiloglosiei la nou-născuți și la copii?

Nou-născuții cu limba fixată pot avea dificultăți de prindere a sânului și dificultăți la supt. Vor depune un efort suplimentar în timpul suptului, vor obosi și se vor opri, ceea ce va determina stagnarea creșterii în greutate. De asemenea, copiii cu anchiloglosie pot dezvolta tulburări de vorbire, pronunțând greu sunetele care necesită ridicarea limbii: d, n, t, z.

Copiii pot avea dificultăți în a mânca înghețată sau în a-și atinge buzele cu limba.

Pe lângă problemele de alimentație și de vorbire pot apărea și probleme de ordin social, copilul fiind stânjenit în anumite situații sau ridiculizat de alți copii datorită afecțiunii sale.

Cum se desfășoară frenotomia linguală?

  • Frenotomia linguală este practicată de medicul ORL-ist și este o intervenție simplă, foarte puțin dureroasă. De obicei, există o minimă sângerare care se oprește spontan sau prin tamponament.
  • La sugar, intervenția se realizează fără anestezie sau după o minimă anestezie locală de contact.
  • La copilul de peste un an se recomandă sedarea, deoarece actul chirurgical poate fi traumatizant emoțional pentru el.
  • Frenotomia se face clasic de obicei. Uneori, se poate folosi laserul / radiofrecvența.
  • Pacientul trebuie să fie nemâncat o oră înainte de intervenție.
  • Reluarea alimentației se face chiar după oprirea sângerării.
  • Copilul este supravegheat după intervenție 15-20 de minute.

Frenotomia labială

Este de obicei practicată de către medicii stomatologi, în scop ortodontic și se referă la secționarea frenurilor labiale superioare sau inferioare în cazul frenurilor mărite de volum sau inserate cât mai jos sau posterior.

Alte articole

De ce mă doare urechea?

Durerea de ureche este una dintre cele mai neplăcute senzații pe care le putem experimenta, afectându-ne confortul și calitatea vieții. Fie că este cauzată de o infecție, un traumatism sau

Citește articolul »