Chistul sebaceu

Ce este chistul sebaceu?

Chistul sebaceu este o formațiune chistică benignă, nodulară, dezvoltată la nivelul pielii și localizată la nivelul feței, gâtului, scalpului sau în jurul urechii.

Chistul se reface repede în urma extirpării chirurgicale, iar prin manipulare / traumatizare se poate suprainfecta prin ruperea cămășii chistice, cu apariția locală a semnelor clinice inflamatorii. Din acest motiv, se recomandă evitarea traumatizării.

Chistul sebaceu are dimensiuni ce pot varia între câțiva mm. și 10-15 cm. (pe gât sau scalp).

De cele mai multe ori chistul sebaceu este lipsit de manifestări clinice, singura dovadă a existenței sale fiind reprezentată de apariția unei formațiuni mobile, nodulare, la nivel subcutanat. Chistul devine simptomatic doar în contextul infectării sale.

De ce apare chistul sebaceu?

Glandele sebacee sunt situate în grosimea dermului, în vecinătatea firelor de păr și la baza acestora. Acestea au rolul de a secreta sebumul, care este eliminat ulterior prin intermediul orificiului glandular. Sebumul formează un strat protector la suprafața pielii, pentru a preveni localizarea diverșilor agenți patogeni: microbi, paraziți, fungi

Pe lângă rolul protector, stratul de sebum localizat pe suprafața pielii o protejează pe aceasta împotriva umidității crescute și a temperaturilor mari.

Mecanismul patogenic prin care apare chistul sebaceu este obstrucția glandelor sebacee cu acumularea intraglandulara de sebum.

Care sunt factorii de risc pentru apariția chistului sebaceu?

– practicarea sportului în spații închise

– modificările hormonale asociate cu pubertatea

– traumatismele pielii

– dislipidemii

– afecțiuni endocrine

– istoric personal și familial

Chistul sebaceu infectat

Acesta apare ca urmare a traumatizării de către pacient. Semnele clinice ale chistului sebaceu infectat sunt: roșeață, tumefiere, durere cu caracter pulsatil. Chisturile mari sunt asociate cu risc de fistulizare.

Tratamentul chistului sebaceu infectat

– incizie și drenaj

– excizie dacă nu este infectat

Observație importantă!

În cazul chistului sebaceu infectat, excizia capsulei în totalitate este dificilă, de aceea există riscul reapariției chistului la 3-6 luni după intervenție.

Evoluția chistului sebaceu infectat

Chistul sebaceu infectat are un prognostic favorabil. În urma extirpării chirurgicale a chistului sebaceu infectat poate să apară o scurgere seroasă la nivelul plăgii, care va persista timp de 2-3 zile.

Dacă ai un chist sebaceu infectat de așteptăm la Clinica ORL Dr. Daniela Ionescu pentru evaluare și tratament!

Alte articole

De ce mă doare urechea?

Durerea de ureche este una dintre cele mai neplăcute senzații pe care le putem experimenta, afectându-ne confortul și calitatea vieții. Fie că este cauzată de o infecție, un traumatism sau

Citește articolul »