EPISTAXIS – DE CE CURGE SÂNGE DIN NAS (ȘI CUM ÎL PUTEM OPRI)?

DE CE CURGE SÂNGE DIN NAS epistaxis (ȘI CUM ÎL PUTEM OPRI)?

Sângerarea nazală (epistaxisul) este o problemă frecventă pentru mulți oameni și poate fi destul de deranjantă. În acest articol, vom discuta despre cauzele sângerărilor nazale și cum să le oprești acasă sau la cabinetul medicului.

Cauzele sângerărilor nazale

Cauzele sângerărilor nazale pot fi împărțite în cauze locale și generale. Cauzele locale includ mucoasa nasului, care este foarte vascularizată și expusă la factorii de mediu, precum modificările de temperatură sau umiditate, traumatisme, dehiscente, dilatații vasculare, polipi, tumori sau deviatie de sept. Pentru a se stabili diagnosticul, este necesară examinarea interiorului nasului cu ajutorul fibroscopului.

Cauzele generale pot fi legate de afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni hepatice sau probleme de coagulare, iar pentru a preciza diagnosticul este nevoie de analize de sânge.

Cum oprim sângerarea nazală

Pentru a opri sângerarea nazală acasă, este important să nu intri în panică și să stai în șezut, nu culcat și nu cu mâna ridicată. Poți comprima aripa nasului pe sept, sufla nasul pentru a-l elibera de cheaguri și pune un tampon îmbibat cu picături cu decongestiv, apoi strânge nasul peste acel tampon.

În cazul în care sângerarea nu se oprește, este necesar să te adresezi cabinetului medicului ORL. Aici, medicul îți poate face toaletare, curățare de cheaguri, chimiocauterizare sau electrocauterizare sau tamponament.

Este important de știut că nu este recomandat să stai culcat dacă îți curge sânge din nas. Acest lucru poate duce la sângele care ajunge în gât și poate cauza probleme sau poate fi iritant pentru stomac, ducând la vărsături ulterioare. De asemenea, nu avem controlul sângerării, astfel încât nu știm cât de mult curge, pentru că înghițim sânge.

Dacă ai sângerări nazale dese, este important să programezi un consult ORL de urgență. La Clinica ORL Dr Daniela Ionescu, medicii asigură Diagnosticul Corect din Prima (DCP) și planul de tratament personalizat.

Alte articole

Sindromul nasului gol

Sindromul Nasului Gol (Empty Nose Syndrome – ENS) este o afecțiune rară, dar invalidantă, care afectează pacienții care au trecut prin proceduri chirurgicale nazale, în special reducerea sau îndepărtarea cornetelor

Citește articolul »