Sforăitul este o problemă comună și, de cele mai multe ori, nu este considerată o problemă majoră de sănătate. Totuși, poate afecta calitatea somnului și poate duce la oboseală sau chiar la probleme de sănătate pe termen lung. Din fericire, există câteva exerciții simple care vă pot ajuta să reduceți sau să opriți sforăitul.
În acest articol, vă vom prezenta șase exerciții simple care vă pot ajuta să ameliorați sforăitul prin TONIFIEREA MUSCULATURII CAVITĂȚII BUCALE ȘI A GÂTULUI. Aceste exerciții sunt ușor de făcut și pot fi făcute acasă sau oriunde sunteți.
1—SPORT /SCĂDERE ÎN GREUTATE
Primul exercițiu implică adoptarea unui stil de viață sănătos și începerea unui program zilnic de fitness. Reduceți cantitatea de mâncare consumată și încercați să consumați numărul de calorii recomandate în funcție de sexul dumneavoastră (masculin sau feminin). Începeți un program de exerciții fizice zilnice, care poate fi o plimbare în ritm alert împreună cu un prieten sau o prietenă, o plimbare cu bicicleta sau câteva ture de bazin înot. Aceste exerciții nu numai că vă ajută să vă mențineți sănătos, dar odată cu exersarea în fiecare zi, reduc și straturile de grăsime depuse în gât și care ar fi îngustat și ele spațiul prin care aerul pătrunde în gât.
2—CÂNTATUL
Cântatul poate fi un exercițiu excelent pentru ameliorarea sforăitului. Încercați să cântați cel puțin 20 de minute pe zi. Sunt recomandate atât cântatul vocal, cât și cântatul la instrumente care solicită căile respiratorii (flaut, trompetă, nai, muzicuță etc.). Există tot felul de programe pe internet și mai nou chiar aplicații pentru telefon care vă învață cum să exersați prin cântat pentru reducerea sforăitului. Puteți să adoptați și una dintre aceste metode, însă eu rămân la ideea că, chiar dacă nu sunteți un interpret de talie internațională, cu siguranță la duș și în mașina personală puteți avea propria scenă fără să deranjați prea tare și mai mult asta nu implică cheltuieli costisitoare.
3—MIȘCĂRILE LIMBII
Exercițiul trei implică mișcări ale limbii. Chiar dacă scoaterea limbii a fost considerată în trecut un gest neplăcut, acest obicei vechi poate fi de mare ajutor în prevenirea sforăitului. Exerciţiile de mişcare în faţă, stânga-dreapta şi întoarcerea limbii spre cerul gurii pot antrena muşchii gâtului şi-i fac mai flexibili în timp, astfel încât să permită pătrunderea aerului fără a produce sunetul deranjant al sforăitului. Încercaţi aceste exerciţii ori de câte ori aveţi ocazia şi veţi vedea că sforăitul va deveni doar un vis urât.
4—CREIONUL ÎNTRE DINȚI
Puneţi un creion între dinţi şi faceţi exerciţii de încleştare uşoară şi relaxare a dinţilor timp de cinci minute. Acest exerciţiu poate antrena muşchii gâtului şi fălcile, iar repetarea lui de mai multe ori pe zi poate ajuta la oprirea sforăitului.
5—CĂSCATUL
Exercițiul al cincilea de oprire a sforăitului implică căscatul. Deşi poate părea surprinzător, căscatul poate fi de ajutor pentru a antrena muşchii fălcii şi gâtului să devină mai flexibili. Pentru a face acest exerciţiu, deschideţi gura cât mai larg posibil şi staţi în această poziţie câteva secunde, apoi închideţi uşor gura. Repetaţi acest exerciţiu de mai multe ori pe zi pentru a obţine rezultate mai bune.
6—FREDONAT CU GURA DESCHISĂ ȘI LIMBA AFARĂ
Un alt exerciţiu interesant de oprire a sforăitului implică fredonatul cu gura deschisă şi limba afară. Acest exerciţiu poate ajuta la întărirea muşchilor gâtului şi la creşterea flexibilităţii acestora. Încercaţi să fredonaţi cu gura deschisă şi limba afară de câteva ori pe zi pentru a vedea dacă acest exerciţiu poate fi de ajutor pentru oprirea sforăitului.
În concluzie, dacă ai încercat exercițiile menționate mai sus pentru a opri sforăitul și nu ai obținut rezultate, nu trebuie să te descurajezi. Ar trebui să iei în considerare faptul că problemele tale pot fi cauzate de alte condiții medicale și nu pot fi tratate prin remedii naturale. În această situație, este important să consulți un specialist în domeniu cât mai curând posibil pentru a identifica cauza reală a problemei și a găsi un tratament eficient. Sănătatea ta este importantă, deci nu amâna să iei măsuri și să te adresezi unui medic calificat pentru a-ți rezolva problema.