OTITA DE PISCIN─é ÔÇô UNA DINTRE CELE MAI FRECVENTE AFEC╚ÜIUNI ├ÄNT├éLNITE VARA

Vara aduce odat─â cu vremea cald─â ╚Öi distrac╚Ťia sub soare o afec╚Ťiune foarte ├«nt├ólnit─â ├«n perioada concediilor. Una dintre cele mai frecvente probleme de s─ân─âtate ├«nt├ólnite ├«n timpul sezonului estival este otita de piscin─â, o afec╚Ťiune care afecteaz─â at├ót copiii, c├ót ╚Öi adul╚Ťii. Este mai frecvent─â ├«n r├óndul celor care ├«noat─â frecvent, poate afecta pe oricine, indiferent de v├órst─â sau de nivelul de activitate fizic─â. Totodat─â, otita de piscin─â poate avea impact asupra activit─â╚Ťilor cotidiene. Din acest motiv, este important s─â v─â familiariza╚Ťi cu aceast─â problem─â de s─ân─âtate, astfel ├«nc├ót s─â v─â lua╚Ťi m─âsurile de preven╚Ťie potrivite ╚Öi s─â identifica╚Ťi corect primele semne, pentru a programa un consult de specialitate.

Ce este Otita de Piscin─â?

Otit─â de piscin─â, cunoscut─â ╚Öi sub numele de otit─â extern─â sau urechea ├«not─âtorului, este o infec╚Ťie a canalului auditiv extern. Aceasta se ├«nt├ómpl─â atunci c├ónd apa intr─â ├«n ureche ├«n timpul ├«notului sau al altor activit─â╚Ťi acvatice ╚Öi nu este complet ├«nl─âturat─â. Umiditatea r─âmas─â ├«n canalul urechii creeaz─â un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, care pot duce la inflama╚Ťie ╚Öi infec╚Ťie. Chiar dac─â afec╚Ťiunea se poate instala ├«n orice anotimp, este mult mai ├«nt├ólnit─â ├«n timpul lunilor de var─â, c├ónd exist─â o predispozi╚Ťie ridicat─â pentru activit─â╚Ťi la piscin─â.

Cauzele Otitei de Piscin─â

Una dintre principalele cauze ale otitei de piscin─â este expunerea prelungit─â la ap─â. Persoanele care petrec mult timp ├«n ap─â se ├«ncadreaz─â la nivelul ridicat de risc. Apa care intr─â ├«n ureche poate distruge barierea de cear─â protectoare a urechii, ceea ce permite bacteriilor s─â se ├«nmul╚Ťeasc─â. ├Än plus, apa din piscine poate con╚Ťine o gam─â de microbi, inclusiv bacterii ╚Öi ciuperci, care pot cauza infec╚Ťii, mai ales ├«n cazul urechilor sensibile.

Persoanele alergice sunt mai predispuse ├«n a dezvolta infec╚Ťii ale urechilor datorit─â inflama╚Ťiei cronice a mucoasei nasului, care este agravat─â de clorul din piscin─â. Totodat─â, persoanele cu un canal auditiv mai ├«ngust sau cele cu un sistem imunitar sl─âbit pot dezvolta afec╚Ťiunea mai u╚Öor. Utilizarea frecvent─â a dopurilor de urechi poate, de asemenea, s─â creeze un mediu umed propice pentru dezvoltarea bacteriilor ╚Öi fungilor.

Simptomele Otitei de Piscin─â

Simptomele otitei de piscin─â pot varia ├«n func╚Ťie de gravitatea infec╚Ťiei, dar cel mai frecvent simptom este durerea de ureche, care poate fi intens─â, pulsatil─â ╚Öi poate cre╚Öte ├«n timp. Alte simptome pot include m├ónc─ârime a urechii, secre╚Ťii, pierderea temporar─â a auzului ├«n urechea afectat─â sau febr─â. Durerea poate fi mai intens─â atunci c├ónd mesteca╚Ťi, ├«nghi╚Ťi╚Ťi sau atinge╚Ťi zona din jurul urechii. Este important s─â c─âuta╚Ťi ├«ngrijire medical─â dac─â simptomele persist─â mai mult de c├óteva zile sau dac─â devin mai severe, deoarece acest lucru poate indica o infec╚Ťie mai serioas─â care se poate extinde dincolo de canalul auditiv.

Diagnostic și Tratament

Dac─â suspecta╚Ťi c─â ave╚Ťi otit─â de piscin─â, este important s─â consulta╚Ťi un medic ORL-ist. Diagnosticul se face de obicei prin examinare fizic─â a urechii. ├Än unele cazuri, poate fi necesar─â o cultur─â pentru a determina tipul de bacterii care cauzeaz─â infec╚Ťia. Tratamentul pentru otita de piscin─â implic─â de obicei administrarea de pic─âturi pentru urechi care con╚Ťin o combina╚Ťie de substan╚Ťe pentru a reduce inflama╚Ťia ╚Öi a ucide bacteriile sau ciupercile. Dac─â medicul va considera necesar, se va administra ╚Öi un antibiotic. Este important s─â urma╚Ťi recomand─ârile medicului pentru ca otita s─â se vindece.

Prevenirea Otitei de Piscin─â

Prevenirea otitei de piscin─â se poate face prin adoptarea unor m─âsuri simple.

– Uscarea complet─â a urechilor dup─â ├«not

– Utilizarea dopurilor de urechi ├«n timpul ├«notului ╚Öi evitarea scufund─ârilor subacvatice la ad├óncimi mari

– Evitarea utiliz─ârii be╚Ťi╚Öoarelor de urechi. Acestea pot zg├ória pielea delicat─â a canalului auditiv, factor favorizant pentru ├«nmul╚Ťirea bacteriilor

– ╚śtergerea cu grij─â a exteriorului urechii cu un prosop moale dup─â ├«not sau du╚Ö

– Tratament cu pic─âturi pentru urechi speciale pentru a ajuta la evaporarea apei din urechi, prevenind dezvoltarea bacteriilor

Otita de piscin─â este o problem─â de s─ân─âtate comun─â ├«n timpul verii, dar cunoa╚Öterea afec╚Ťiunii ╚Öi m─âsurile preventive adecvate, ajut─â la evitarea acesteia. Nu l─âsa╚Ťi aceast─â afec╚Ťiune s─â v─â strice distrac╚Ťia de var─â. Urma╚Ťi sfaturile preventive ale medicului ORL-ist ╚Öi bucura╚Ťi-v─â f─âr─â grij─â de zilele de var─â la piscin─â!

Alte articole