OTITA DE PISCINĂ – UNA DINTRE CELE MAI FRECVENTE AFECȚIUNI ÎNTÂLNITE VARA

Vara aduce odată cu vremea caldă și distracția sub soare o afecțiune foarte întâlnită în perioada concediilor. Una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate întâlnite în timpul sezonului estival este otita de piscină, o afecțiune care afectează atât copiii, cât și adulții. Este mai frecventă în rândul celor care înoată frecvent, poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau de nivelul de activitate fizică. Totodată, otita de piscină poate avea impact asupra activităților cotidiene. Din acest motiv, este important să vă familiarizați cu această problemă de sănătate, astfel încât să vă luați măsurile de prevenție potrivite și să identificați corect primele semne, pentru a programa un consult de specialitate.

Ce este Otita de Piscină?

Otită de piscină, cunoscută și sub numele de otită externă sau urechea înotătorului, este o infecție a canalului auditiv extern. Aceasta se întâmplă atunci când apa intră în ureche în timpul înotului sau al altor activități acvatice și nu este complet înlăturată. Umiditatea rămasă în canalul urechii creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, care pot duce la inflamație și infecție. Chiar dacă afecțiunea se poate instala în orice anotimp, este mult mai întâlnită în timpul lunilor de vară, când există o predispoziție ridicată pentru activități la piscină.

Cauzele Otitei de Piscină

Una dintre principalele cauze ale otitei de piscină este expunerea prelungită la apă. Persoanele care petrec mult timp în apă se încadrează la nivelul ridicat de risc. Apa care intră în ureche poate distruge barierea de ceară protectoare a urechii, ceea ce permite bacteriilor să se înmulțească. În plus, apa din piscine poate conține o gamă de microbi, inclusiv bacterii și ciuperci, care pot cauza infecții, mai ales în cazul urechilor sensibile.

Persoanele alergice sunt mai predispuse în a dezvolta infecții ale urechilor datorită inflamației cronice a mucoasei nasului, care este agravată de clorul din piscină. Totodată, persoanele cu un canal auditiv mai îngust sau cele cu un sistem imunitar slăbit pot dezvolta afecțiunea mai ușor. Utilizarea frecventă a dopurilor de urechi poate, de asemenea, să creeze un mediu umed propice pentru dezvoltarea bacteriilor și fungilor.

Simptomele Otitei de Piscină

Simptomele otitei de piscină pot varia în funcție de gravitatea infecției, dar cel mai frecvent simptom este durerea de ureche, care poate fi intensă, pulsatilă și poate crește în timp. Alte simptome pot include mâncărime a urechii, secreții, pierderea temporară a auzului în urechea afectată sau febră. Durerea poate fi mai intensă atunci când mestecați, înghițiți sau atingeți zona din jurul urechii. Este important să căutați îngrijire medicală dacă simptomele persistă mai mult de câteva zile sau dacă devin mai severe, deoarece acest lucru poate indica o infecție mai serioasă care se poate extinde dincolo de canalul auditiv.

Diagnostic și Tratament

Dacă suspectați că aveți otită de piscină, este important să consultați un medic ORL-ist. Diagnosticul se face de obicei prin examinare fizică a urechii. În unele cazuri, poate fi necesară o cultură pentru a determina tipul de bacterii care cauzează infecția. Tratamentul pentru otita de piscină implică de obicei administrarea de picături pentru urechi care conțin o combinație de substanțe pentru a reduce inflamația și a ucide bacteriile sau ciupercile. Dacă medicul va considera necesar, se va administra și un antibiotic. Este important să urmați recomandările medicului pentru ca otita să se vindece.

Prevenirea Otitei de Piscină

Prevenirea otitei de piscină se poate face prin adoptarea unor măsuri simple.

– Uscarea completă a urechilor după înot

– Utilizarea dopurilor de urechi în timpul înotului și evitarea scufundărilor subacvatice la adâncimi mari

– Evitarea utilizării bețișoarelor de urechi. Acestea pot zgâria pielea delicată a canalului auditiv, factor favorizant pentru înmulțirea bacteriilor

– Ștergerea cu grijă a exteriorului urechii cu un prosop moale după înot sau duș

– Tratament cu picături pentru urechi speciale pentru a ajuta la evaporarea apei din urechi, prevenind dezvoltarea bacteriilor

Otita de piscină este o problemă de sănătate comună în timpul verii, dar cunoașterea afecțiunii și măsurile preventive adecvate, ajută la evitarea acesteia. Nu lăsați această afecțiune să vă strice distracția de vară. Urmați sfaturile preventive ale medicului ORL-ist și bucurați-vă fără grijă de zilele de vară la piscină!

Alte articole

De ce mă doare urechea?

Durerea de ureche este una dintre cele mai neplăcute senzații pe care le putem experimenta, afectându-ne confortul și calitatea vieții. Fie că este cauzată de o infecție, un traumatism sau

Citește articolul »