Fitoterapie

CE ESTE FITOTERAPIA?

Medicul îngrijește, natura vindecă”, spunea Hipocrate.

Fitoterapia este știința utilizării plantelor medicinale în scop terapeutic.

Termenul de fitoterapie provine de la cuvântul din greacă phyton, ce înseamnă plantă și therapeia, ce semnifică tratament.

Plantele medicinale pot fi folosite în terapie atât sub forma lor integrală, cât și sub formă de extracte totale sau extracte vegetale complexe (infuzii, macerate, decocturi, tincturi, siropuri).

Tratamentul cu plante medicinale oferă rezultate în fazele incipiente ale bolilor și nu ajută prea mult în formele grave sau în urgențele medico-chirurgicale.

Folosirea plantelor medicinale și a remediilor preparate din acestea este lipsită de efecte adverse, cu condiția administrării dozei adecvate pe o perioadă de timp optimă, de preferat fiind formele integrale sau de extracte vegetale complexe.

Cel mai bun medic este natura„.

Dintre avantaje:

phone icon

Telefon contact

0722620200

Suntem alături de dumneavoastră în fiecare zi

Substanțele din plante constituie un complex biologic activ, între ele existând acțiuni sinergice de potențare reciprocă, rezultatul fiind mai mult decât o însumare de efecte.

Acesta este unul dintre secretele fitoterapiei, plantele medicinale realizând simultan mai multe tipuri de acțiuni terapeutice, mult mai eficient decât dacă s-ar administra separat substanțele din compoziția lor.

Unele principii active ale fitocomplexului au acțiune stimulatoare, în vreme ce altele au rolul de „tampon”.

CONDIȚIILE EFICIENȚEI TRATAMENTULUI PE BAZĂ DE EXTRACTE NATURALE

Plantele să fie de cea mai bună calitate

Să fie folosite plante integrale și extracte complexe

Prepararea termică a remediului să fie făcută în parametri optimi

Modul de administrare a remediului să fie corect

Proporțiile dintre plante într-o prescripție să fie în funcție de acțiunea componenților plantei

Pacientul trebuie să respecte indicațiile

Pacientul trebuie să cunoască faptul că plantele medicinale au o acțiune mai blândă și mai lentă, de aceea trebuie să aibă răbdare

PROPOLISUL

Este unul dintre cele mai surprinzătoare produse naturale, cel mai puternic antiinfecțios natural, antibacterian cu spectru larg, antiinflamator (mai eficient decât acidul salicilic), cicatrizant, anestezic local, antitumoral, antioxidant. Propolisul este deseori folosit pentru acțiunea sa benefică în inflamațiile cavității bucale și ale faringelui.

ULEIUL ESENȚIAL DE CUIȘOARE

Are în compoziția sa eugenol (folosit în stomatologie datorită efectului anestezic local). Are proprietăți antibacteriene cu spectru larg, antivirale, antiinflamatoare.

MUGURII DE PLOP

Sunt numiți și propolis vegetal, deoarece sunt surse din care albinele iau substanțele rășinoase și le transformă în propolis. Precum propolisul, mugurii de plop au proprietăți puternic antimicrobiene, antiseptice, antiinflamatorii, antipiretice, expectorante.

ULEIUL ESENȚIAL DE CIMBRU

Are în compoziția sa substanțe cu efecte antibacteriene cu spectru larg, antivirale, antifungice. Conform studiilor, compușii uleiului volatil de cimbru acționează la nivelul membranei celulare a bacteriilor, reducându-i permeabilitatea. Uleiul de cimbru potențează activitatea unor antibiotice; de aceea, o corelare a tratamentului alopat cu cel natural (cu cimbru) va crește eficiența tratamentului, reducând riscul rezistenței microbiene, precum și cel al recidivei.

Completează datele pentru programarea
unei consultații la cabinet sau domiciliu.

  Dr Daniela Ionescu Medic primar ORL
  Medic primar ORL
  Dr. Daniela Ionescu

  Apariții media

  Rinita medicamentoasă sau rinita chimică este o afecțiune caracterizată prin congestie nazală, declanșată, de obicei, de administrarea locală prelungită a unei substanțe cu efect vasoconstrictor. Daniela Ionescu, medic specialist ORL și fitoterapeut, ne-a vorbit pe larg despre rinita medicamentoasă, cum se manifestă și cum o putem trata natural.

  Stomatita aftoasă se poate trata eficient cu ajutorul remediilor naturiste. Pătlagină, mușețel, salvie, sunătoare, cimbrișor sunt doar câteva plante care ajută la ameliorarea simptomelor și grăbesc vindecarea stomatitei aftoase. Dr. Daniela Ionescu, medic primar ORL și fitoterapeut oferă indicații pentru tratamente naturiste ale afecțiunii.

  Câteva remedii naturale cu acțiune antivirală și antibacteriană pe care le recomand: ceaiuri cu acțiune sudorifică (scoarță de salcie, busuioc, scorțișoară), frecție cu loțiuni pe bază de uleiuri esențiale de eucalipt, scorțișoară, pin, cimbru, fenicul, spălături nazale cu ser fiziologic, iar pentru tusea productivă siropul din rădăcină de hrean.

  Mirosul firesc și corect se recuperează prin antrenarea cu extracte naturale de cafea, lămâie, portocală, busuioc sau trandafir. Recomand și inhalații cu ulei esențial de pin, mentă și eucalipt. Dozele și durata tratamentului trebuie prescrise de către un fitoterapeut.

  Cei care se confruntă cu migrene sunt foarte deschiși la remedii naturale. Unele sunt eficiente, altele mai puțin, însă le recomand pe cele care dau rezultate la majoritatea pacienților: extractul de muguri de coacăz negru și de muguri de măr pădureț cu acțiune antiinflamatorie, ceaiuri calmante de șoc, rozmarin și tinctură de tei argintiu.