Adenoidectomia, cea mai frecventă intervenție la copii

Adenoidectomia

Ce este adenoidectomia?

ADENOIDECTOMIA este tratamentul chirurgical al hipertrofiei vegetațiilor adenoide (polipi) și constă în îndepărtarea țesutului limfoid dezvoltat excesiv la nivelul rinofaringelui (în spatele nasului). Procedura se efectuează clasic sau sub control ENDOSCOPIC. Aceasta este cea mai frecventă operație din sfera O.R.L. la copii.

Ce sunt vegetațiile adenoide (polipii)?

Vegetațiile adenoide sunt, ca și amigdalele palatine, formațiuni limfatice cu rol în imunitate, reprezentând o barieră în calea infecțiilor. Sunt prezente de la naștere în spatele nasului, în rinofaringe.
Datorită contactului cu microbii din aer, volumul vegetațiilor adenoide crește și respirația este îngreunată. Cu cât respirația este mai dificilă datorită creșterii vegetațiilor, cu atât problemele devin mai mari: scade oxigenarea țesuturilor și, prin urmare, scade atenția și concentrarea, creșterea și dezvoltarea sunt încetinite, apare oboseală cronică și iritabilitatea, se reduce auzul, crește frecvența infecțiilor respiratorii cu punct de plecare nasul, prin drenajul defectuos al secrețiilor și prin ventilarea defectuoasă a cavitaților nazale și sinusale, dar și a urechii medii. Astfel, apare patologia asociată celei nazale: otita medie trenantă / recurentă seroasă sau congestivă, laringita, rinofaringotraheobronșita recurentă.

Care sunt simptomele hipertrofiei vegetațiilor adenoide?

– nas înfundat
– sforăit
– apnee de somn
– secreții nazale abundente
– respirație orală
– hipoacuzie
– scăderea atenției la grădiniță / școală
– oboseală

Care sunt complicațiile hipertrofiei vegetațiilor adenoide?

– recurență a infecțiilor respiratorii: otite, sinuzite, traheite, bronșite, pneumonii, laringite
– încetinirea dezvoltării
– probleme stomatologice, malocluzie

Cum se pune diagnosticul hipertrofiei vegetațiilor adenoide?

– discuția cu părintele copilului / pacientul – de cele mai multe ori diagnosticul se bazează pe aceasta
– examinarea directă a nasului – rinoscopia anterioară – rareori se văd vegetațiile în felul acesta, ele fiind situate posterior, în spatele nasului, la intersecția nasului cu gâtul
– examinarea gâtului – de multe ori vegetațiile adenoide se pot vedea prin gât dacă sunt foarte mari și coboară din rinofaringe sau împing prin volum vălul palatin
– endoscopia nazală / fibroscopia nazală și nazofaringiană – metodele prin care se vizualizează direct pachetul de vegetații
– examinarea urechii – endoscopia otică / timpanometria – datorită legăturii nasului cu urechea prin trompa lui Eustache, obstrucția nazală afectează aspectul timpanului și presiunea din urechea medie, respectiv auzul

Care este tratamentul medical al hipertrofiei vegetațiilor adenoide?

Tratamentul medical are că scop ameliorarea simptomatologiei, respectiv scăderea secrețiilor nazale, dezobstrucția nazală, precum și tratarea complicațiilor inflamatorii și infecțioase cu antibiotic, antialergic sau antiinflamator.

Cum se desfășoară intervenția chirurgicală de adenoidectomie, operația de polipi a copilului?

Intervenția se realizează cu anestezie generală și cu spitalizare de o zi.

După ce medicul recomandă intervenția, copilul trebuie să facă analizele necesare spitalizării și efectuării intervenției cu anestezie generală, consultația la medicul pediatru în a cărui evidență se află și consultul preanestezic cu medicul anestezist.

În ziua programată, copilul nemâncat, însoțit de părinți, se prezintă la internare.

Copilul trebuie să fie sănătos în ziua operației, de aceea trebuie văzut de medicul pediatru cu 1-2 zile înainte de intervenție.

Operația durează aproximativ o jumătate de oră și constă în îndepărtarea pachetului hipertrofiat de vegetații adenoide.

După intervenție, copilul este supravegheat în serviciul postoperator și apoi revine în secția de pediatrie unde este supravegheat până a doua zi, fiind spitalizat cu unul dintre părinți.

Se externează a doua zi cu recomandarea de repaus acasă timp de 7 zile.

Este posibil că imediat postoperator copilul să prezinte o ușoară jenă în gât ce se atenuează progresiv și o minimă sângerare; o ușoară obstrucție nazală și sforăit pot să existe postoperator datorită secrețiilor. Aceasta este evoluția normală.

Copilul va respira mai bine după 7-10 zile de la intervenție.

Părinții vor păstra legătura cu medicul curant, primul control postoperator făcându-se la 7 zile.

Alte articole