Cefaleea rinogenă

Durerea de cap sau cefaleea se poate manifesta pe o perioadă de minute, ore sau zile și este cauzată de foarte multe afecțiuni.

Există câteva tipuri de cefalee, dar ne vom axa pe una dintre cele mai frecvente forme și anume cefaleea rinogenă, al cărei punct de plecare este nasul.

Cefaleea poate fi primară, aparent fără o cauză evidentă sau secundară unor afecțiuni sau unor boli, uneori grave.

Cefaleea reprezintă durerea localizată la nivelul extremității cefalice, respectiv la nivelul craniului. Ea poate fi superficială, sub formă de arsură sau profundă, sub formă de constricție circulară (presiune) sau sub formă pulsatilă.

Ce este cefaleea rinogenă?

Cefaleea care are ca punct de plecare nasul se numește cefalee rinogenă. Aceasta este secundară și este legată de obstrucția nazală și de oxigenarea deficitară.

Cefaleea rinogenă apare dacă avem o obstrucție nazală importantă cauzată de o deviație de sept, de hipertrofia cornetelor, de o polipoză nazosinusală, de tumorile benigne și maligne ale nasului și ale sinusurilor sau de o sinechie septo-turbinară (o punte mucoasă obstruantă ce poate apărea după o intervenție la nas) sau, în cazul copiilor, de hipertrofia vegetațiilor adenoide.

De asemenea, poate apărea cefalee dacă avem o obstrucție nazală moderată, dar o creastă septală în contact cu peretele lateronazal, respectiv cu cornetul inferior sau mijlociu sau o deviație septală înaltă, un cornet mijlociu hipertrofiat sau foarte pneumatizat sau o coadă de cornet hipertrofiată impresionant.

O obstrucție nazală ușoară-moderată, dar cronică și repetate pusee acute inflamatorii, în cazul vegetațiilor adenoide la copii, ori dacă avem o rinită sau o rinosinuzită cronică, pot genera de asemenea cefalee.

Cum se manifestă cefaleea rinogenă?

Este bine cunoscută cefaleea din sinuzitele cronice, cu presiune cvasipermanentă la nivelul frunții, greutate la nivelul capului, senzație de cap plin, amețeală la aplecare sau cea din obstrucția nazală cronică, care se manifestă cu oboseală cvasipermanent, dificultăți de concentrare, somn deficitar.

De asemenea, poate avea caracter migrenos, adică presiune, constricție, apăsare, în cazul în care există o creastă septală în contact cu peretele lateronazal sau un cornet mijlociu sau inferior hipertrofiat, obstruant ori o coadă de cornet hipertrofiată.

Cum tratăm cefaleea rinogenă?

Când ne confruntăm cu pusee dureroase, ameliorăm cefaleea în primul rând cu tratament local:

– amestecuri de uleiuri esențiale care au acțiune decongestivă și antiinflamatoare, prin aplicații locale perinarinar, în inhalații sau în lampa de aromaterapie (mentă, eucalipt, lavandă, lămâie, anason, tea-tree, cuișoare, cimbru, rozmarin sau scorțișoară)

– decongestive nazale pentru o perioadă scurtă de timp (maxim 7 zile) – au eficiență mai mare dacă sunt aplicate pe tampoane intranazale

– antiinflamatoare nazale de uz topic (spray cu cortizon)

– infiltrații intranazale cu antiinflamator

De asemenea, putem apela la tratament pe cale generală:

– antialgic

– antiinflamator

– antialergic

Putem vorbi și despre tratament chirurgical?

Tratamentul de elecție pentru cefaleea rinogenă cronică este chirurgical.

El are ca scop îmbunătățirea respirației prin corectarea laterodeviației obstruante septale (septoplastia), îndepărtarea polipilor (polipectomia nazală efectuată clasic sau sub control endoscopic, cura endoscopică nazosinusală) și a tumorilor, secționarea sinechiilor septoturbinare (cu laser sau cu radiofrecvență), micșorarea cornetelor nazale hipertrofiate (turbinoreducția efectuată clasic, endoscopic sau cu radiofrecvență), îndepărtarea vegetațiilor adenoide la copii (adenoidectomia).

Evoluția este spectaculoasă, cu dispariția completă a cefaleei după intervenție.

Ce se recomandă în cazul copiilor?

Pentru că la copii cefaleea rinogenă este legată de hipertrofia vegetațiilor adenoide, se recomandă îndepărtarea obstacolului mecanic prin adenoidectomie.

Cefaleea dispare complet după intervenția chirurgicală de dezobstrucție nazală.

Există și o formă cronică, severă care poate crea complicații?

Dacă persistă cauza obstructivă ce generează oxigenarea defectuoasă, cefaleea devine cronică, uneori chiar severă. Ea poate afecta semnificativ calitatea vieții, din cauza problemelor de somn și de concentrare, a tensiunii  permanente de la nivelul capului, fapt care influențează creșterea și dezvoltarea, conformația feței și dezvoltarea dentiției în cazul copiilor.

Care sunt perioadele cu predispoziție la îmbolnăvire?

Sezonul rece crește riscul infecțiilor respiratorii și accentuează obstrucția, perioada alergiilor de toamnă și primavară de asemenea.

În cazul copiilor, primii ani de colectivitate sunt dificili, pentru că bariera reprezentată de vegetațiile adenoide este cea mai afectată și de aici obstrucția nazală și infecțiile descendente.